Hulp toeslagenaffaire

Als u als ouder, kind of ex-toeslagpartner getroffen bent door de problemen met de kinderopvangtoeslag, dan kunt u via de gemeente hulp krijgen.

Brede ondersteuning heet dat. Die hulp is er voor u (als ouder of kind van een gedupeerde ouder) en uw gezin, en hij is er op verschillende gebieden. Zoals zorg, uw gezin, werk, financiën en wonen. Hieronder leggen we uit wat brede ondersteuning precies betekent. En ook hoe we er samen voor zorgen dat die hulp precies past bij uw situatie.

De meest actuele informatie over de kindertoeslagenaffaire vindt u op de website van de Belastingdienst.

Lotgenotenavonden in oktober

D3rde Verdieping organiseert 2 lotgenotenavonden voor (mogelijk) gedupeerde ouders en jongeren woonachtig in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard.

De avonden staan gepland op:

  • Maandag 28 oktober 2024 van 19.00 tot 21.00 uur, locatie Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), Cuperstraat 9, 6681 AR Bemmel
  • Donderdag 31 oktober 2024 van 19.00 tot 21.00 uur, locatie Sociaal cultureel centrum De Wieken ruimte 1.2, Prinses Irenestraat 49, 6661 EA Elst  

Beide avonden zijn voor zowel (mogelijk) gedupeerden uit Overbetuwe als Lingewaard. Wilt u zich aanmelden of contact opnemen? Aanmelden kan per mail naar info@d3rdeverdieping.nl of bel naar 06-49979824. De hulp van D3rde Verdieping is gratis.

Wat is brede ondersteuning?

Brede ondersteuning is dus hulp. Hulp op allerlei onderdelen van uw leven. Welke hulp u nodig hebt, kunnen we alleen samen bepalen. Dat doen we in een gesprek. We kijken daarin met elkaar waar u steun bij kunt gebruiken en wat u nodig heeft. We zorgen er samen voor dat het hulp op maat is.

  • Misschien is die hulp uitleg over zaken die u ingewikkeld vindt. Of hulp bij zaken waar u heel erg tegenop ziet. Bijvoorbeeld zaken op een rijtje zetten en overzicht over uw geld en geldzaken krijgen. 
  • Het kan ook zijn dat u zich ergens zorgen over maakt en u graag wilt dat iemand met u meedenkt. En u de weg wijst naar de juiste hulp. Hulp om uw thuissituatie te verbeteren, om werk te vinden, of bij gezondheidsproblemen. De hulp kan voor u, uw kinderen of voor het hele gezin zijn.
  • Als u het fijn vindt kan onze medewerker vanuit de gemeente aanwezig zijn bij de gesprekken die u heeft met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Vaak gaan die gesprekken over het beoordelen van uw financiële situatie. Dan wordt bijvoorbeeld besproken of u recht heeft op een vergoeding en welke (financiële) schade u heeft opgelopen. Onze medewerker helpt u ook bij het aanleveren van alle openstaande bedragen die u bij bedrijven of andere niet-overheidsorganisaties heeft. 
  • Heeft u specialistische hulp nodig, zoals van een psycholoog? Dan is het goed om ook dat te bespreken met onze medewerker. Ook daar kunnen we u bij helpen.
  • Soms heeft u ook hulp in of rond het huis nodig. Zoals onderhoud dat u eerder niet kon doen door uw problemen met de kinderopvangtoeslag. Ook dat kunt u met de medewerker bespreken. Samen kijken jullie wat in uw geval passende hulp is.

Ondersteuningsaanbod jongeren

Om te verduidelijken wat jongeren mogen verwachten van het ondersteuningsaanbod, hoe dat tot stand komt en hoe ze er gebruik van kunnen maken is deze uitlegvideo ontwikkelt.


Meer informatie over de kindregeling vindt u op de website van de Belastingdienst. 

Voorwaarden ex-toeslagpartnerregeling

Als ex-toeslagpartner kunt u hulp en geld krijgen, als u ook gedupeerd bent door de fouten bij de kinderopvangtoeslag. Om in aanmerking te komen voor de ex-toeslagpartnerregeling moet u voldoen aan 3 voorwaarden.


Meer informatie over de ex-toeslagpartnerregeling vindt u op de website van de Belastingdienst.

Hulp nodig?

Het Sociaal Team Overbetuwe weet veel over de toeslagenaffaire en over de hulp die geboden kan worden. We denken graag met u mee over hoe uw leven weer op de rit kan komen. U mag ons alles vragen. Heeft u behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen