Langer thuis wonen
Merkt u dat het niet goed meer lukt om voor uzelf te zorgen? Bijvoorbeeld omdat u voor het douchen of aankleden hulp nodig heeft? Kunt u niet meer veilig op alle plekken in uw huis komen? Of lukt het niet meer om zelf het huis schoon te houden of in de tuin te werken? Zelfstandig blijven wonen als u ouder wordt, vraagt soms om extra aandacht. We geven u graag een aantal tips. Komt u er niet uit en heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op.
Hulpmiddelen
Er zijn verschillende hulpmiddelen te koop om het wonen in huis veiliger te maken of om langer thuis te kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Extra leuning langs de trap
- Steunbeugels voor bij het toilet
- Drempelhulp
- Toiletverhoger
- Veiligheidssystemen zoals een apparaat dat opmerkt wanneer iemand valt (valdetectie)
- Alarmknop die u kunt indrukken als u hulp nodig heeft (personenalarmering)
U betaalt deze hulpmiddelen zelf. In onze brochure Fijn Thuis vindt u nog veel meer hulpmiddelen en tips voor in en om uw woning. Vraag de brochure bij ons aan. Voor een overzicht aan hulpmiddelen kunt u ook terecht op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans. De website van Ergotherapie Nederland geeft meer informatie over valdetectie en personenalarmering.
Wijkzorg
Lukt het niet meer om zelf te douchen? Of heeft u hulp nodig bij het aankleden? Dan kan de wijkzorg helpen. Kijk op de website OnsOverbetuwe.nl voor het aanbod aan wijkzorg bij u in de buurt. Voor vergoeding van wijkzorg kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht.
(Vrijwilligers)Organisaties die helpen
In de gemeente Overbetuwe zijn verschillende (vrijwilligers)organisaties actief. Zij organiseren activiteiten om elkaar te ontmoeten, samen te eten of om eten te laten bezorgen.
- Stichting samen zorgen, Hulpdienst Elst, vrijwilligers van Tafeltje dekje en vrijwilligers van Stichting Thuisgekookt helpen als het niet meer lukt om zelf te koken.
- Hulpdienst Elst biedt ondersteuning aan huis, bijvoorbeeld bij vervoer, het doen van boodschappen of werkzaamheden in de tuin.
- Daarnaast heeft bijna ieder dorp in de gemeente Overbetuwe een huiskamer of een ontmoetingsplek waar inwoners bij elkaar komen. Kijk op de website Huiskamers Overbetuwe voor de huiskamer bij u in de buurt.
Huisbezoek 75+
Vindt u het fijn als er iemand bij u op bezoek komt om te praten over wat er nodig is om langer thuis te kunnen wonen? Vrijwilligers van Forte Welzijn gaan graag met u in gesprek. Samen met u kijken ze hoe het met u gaat en wat we voor u kunnen betekenen. Wilt u hier gebruik van maken? Neem dan contact op met Forte Welzijn.
Woning zonder trappen
Denkt u na over verhuizen naar een gelijkvloerse woning, dus een woning zonder trappen? En heeft u een huurwoning? De Provincie Gelderland betaalt in bepaalde gevallen een deel van de verhuiskosten. Kijk op de website van de Provincie Gelderland om te zien of u hier gebruik van kunt maken. Vraag ook uw woningbouwvereniging of ze met u mee willen denken in welke mogelijkheden zij bieden.
Huis verbouwen/ aanpassen
Wilt u uw huis verbouwen om langer thuis te blijven wonen? Dan is het mogelijk om een lening aan te vragen. Kijk op de website van gemeente Overbetuwe om de Toekomstbestendig Wonen Lening aan te vragen. Moet uw woning worden aangepast omdat u een beperking heeft? Dan komt u misschien in aanmerking voor een aangepaste huurwoning. Neem hiervoor contact met ons op.
24 uur ondersteuning nodig
Lukt het niet meer om zelfstandig alleen thuis te zijn? En ook niet om hulp in te roepen als dat nodig is? Is er 24 uur per dag ondersteuning nodig? Dan is het mogelijk om ondersteuning aan te vragen. Een aanvraag hiervoor loopt via de website van het CIZ. Bent u mantelzorger? Dan kunt u contact opnemen met de casemanager dementie in uw omgeving. Als iemand niet langer zelfstandig thuis kan wonen, dan is zorg in of aan huis wellicht mogelijk.
Verhuiscoach voor 55+'er
De Provincie Gelderland biedt aan 55+'ers een verhuiscoach aan. De verhuiscoach geeft vrijblijvend advies en ondersteuning op maat voor senioren. Heel wat ouderen in een eengezinswoning in de sociale huur ervaren nu een drempel om te verhuizen, terwijl juist de doorstroming naar een passende woning erg belangrijk is.
De Provincie Gelderland biedt onder bepaalde voorwaarden ook een verhuisvergoeding van €2.000,- aan senioren die verhuizen van een grote woning naar een kleinere, geschikte seniorenwoning.
Meer informatie over de verhuiscoach en de subsidieregeling van de Provincie Gelderland vindt u op de website van de Provincie Gelderland.
Woonadvies voor 55+'er
De woonadviseurs staan klaar om (gratis) woonadvies te geven aan 55+'ers. Soms kan een huis bijvoorbeeld te groot aanvoelen als u ouder wordt, of u wilt advies over hoe u langer zelfstandig in huis kunt blijven wonen. De woonadviseurs bieden u dan praktische adviezen en ondersteunen bij stappen zoals het inschrijven voor een andere woning.
Inwoners, zowel huurders als huiseigenaren, kunnen een huisbezoek van een woonadviseur aanvragen via de coördinator van Fijn Wonen. Astrid Berns (Coördinator Ouderenwerk bij Forte Welzijn) is te bereiken op 06 46375070 of mail naar huisbezoeken@fortewelzijn.nl.
Hulp nodig?
Komt u er niet uit? Lukt het niet om de problemen met wonen zelf of met hulp van uw omgeving op te lossen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee. We kunnen ook samen bekijken wat er bij de gemeente mogelijk is vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)* We helpen u graag en staan voor u klaar.
*Maakt u gebruik van ondersteuning vanuit de Wmo, dan betaalt u een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is €20,60 per maand.
Meer weten?
Wilt u liever eerst nog wat meer lezen over hoe wij werken? Of wilt u graag wat extra hulp bij het gesprek met ons? Kijk dan ook eens op onze pagina Hoe werkt het Sociaal Team Overbetuwe?
Verder lezen?
De volgende pagina's zijn misschien ook interessant om te lezen: