Rouw en verlies
Verlies kent vele vormen: een dierbare sterft, u verliest uw gezondheid, uw baan, uw relatie, uw droom. Wat het ook is: u rouwt. Verlies geeft vaak veel emoties. Zo kunt u zich heel verdrietig voelen, maar ook somber, boos of juist opgelucht. Verlies kost vaak veel energie. Praten over verlies kan helpen. Heeft u hulp nodig en wilt u weten waar u terecht kunt? Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet. Neem contact met ons op als u meer ondersteuning wilt. We helpen u graag.
Wat kan ik zelf doen?
Praat erover
Hoe moeilijk ook, rouw hoort bij het leven en gevoelens zoals verdriet en boosheid zijn heel normaal. Geef het tijd en ruimte. Misschien kent u iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Het kan dan heel fijn zijn om gevoelens met elkaar te delen.
De D3rde Verdieping
De D3rde Verdieping in Arnhem is een centrum voor levensvragen. U kunt hier anderen ontmoeten, om met elkaar te praten over de zin van het leven. Kijk op de website van de D3rde Verdieping voor meer informatie.
Telefonische hulplijnen
Wilt u uw hart luchten door met iemand te bellen? Er zijn verschillende hulplijnen waar u terecht kunt.
- Kinderen tot 18 jaar kunnen bellen of chatten met de Kindertelefoon.
- De Alles Oké Supportlijn is er speciaal voor jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar.
- Voor volwassenen is er de Luisterlijn. Ook kunt u terecht op de website van Rouwinformatie. Daar staan waardevolle inzichten, praktische tips en herkenbare verhalen op één plek. Wanneer u zelf rouwt, of als u anderen bij rouw steun en hoop wilt bieden.
Cursus Voluit leven
Wilt u leren hoe u met emoties als verdriet en boosheid om kunt gaan? Dan is de cursus Voluit leven misschien iets voor u. Kijk op de website van ProPersona om meer te lezen over deze cursus.
Bespreken huisarts
Blijft de somberheid aanhouden en maakt u zich zorgen? Bespreek dat dan met uw huisarts. Soms kan de praktijkondersteuner hulp bieden. Ook kan de huisarts u doorverwijzen naar een psycholoog.
Gezond leven
Blijf daarnaast goed voor uzelf zorgen als u rouwt. Dat wil zeggen goed eten, slapen en bewegen. Meestal wordt de rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders.
Hulp nodig?
Blijft het rouwen aanhouden en maakt u zich zorgen? Neem contact met ons op als u hierover met ons wilt overleggen. We denken graag met u mee over hoe we u kunnen ondersteunen.
Meer weten?
Wilt u liever eerst nog wat meer lezen over hoe wij werken? Of wilt u graag wat extra hulp bij het gesprek met ons? Kijk dan ook eens op onze pagina Hoe werkt het Sociaal Team Overbetuwe?
Verder lezen?
Misschien zijn deze pagina’s ook interessant voor u: