Wetgeving in de zorg

We kennen in Nederland 5 belangrijke (stelsel)wetten op het gebied van zorg. We informeren u graag over deze wetten en waar u voor meer informatie over deze wetten terecht kan.

Zorgverzekeringswet

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. De zorgverzekeringswet, ook wel afgekort als Zvw, regelt de zorgverzekering. Kijk voor meer informatie over de zorgverzekeringswet op de website van de Rijksoverheid of op de website van het Ministerie van Volksgezondheid. Welzijn en Sport.

Wet langdurige zorg

De Wet langdurige zorg, ook wel afgekort als Wlz, regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Kijk voor meer informatie over de Wet langdurige zorg op de website van de Rijksoverheid.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning, ook wel afgekort als Wmo. Officieel heet deze wet Wmo 2015. Kijk voor meer informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning op de website van de Rijksoverheid.

Jeugdwet

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kunnen de zorg dichter bij de inwoners organiseren, in samenhang met ondersteuning van gezinnen bij werk, inkomen en schulden. Dat staat in de Jeugdwet. Kijk voor meer informatie over de Jeugdwet op de website van de Rijksoverheid.

Wet publieke gezondheid

In de Wet publieke gezondheid, ook wel afgekort als Wpg, is de publieke gezondheidszorg vastgelegd. De publieke gezondheidszorg richt zich op de zorg voor de gezondheid van de samenleving en risicogroepen.

Kijk voor meer informatie over de Wet publieke gezondheid op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Meer lezen

Misschien zijn de volgende overzichtspagina's interessant voor u: